Vi är glada att du valt att delta i vår pilot för kommande onlinekurs. Onlinekursen inrättas som en del av det EU-finansierade initiativet ”TICANDAC – Training to Improve Child Abuse and Neglect Diagnostic and Administrative Coding”, på svenska ”Barnskydd inom hälso-och sjukvården: kunskapsbas och dokumentation”.
Läs mer om projektet TICANDAC här
Utbildningen består i sin helhet av fem moduler som omfattar 19 inlärningsenheter. Den introducerar de övergripande teorierna kring barnmisshandel och försummelse och fördjupar sig i ämnet barnskydd inom hälso-och sjukvården. Ämnena inkluderar nyanserna i kodning för barnmisshandel, juridiska grunder och strategier för att involvera barn och föräldrar i medicinska beslut. Vid sidan av grundläggande kunskaper betonar utbildningen verkliga tillämpningar genom fallstudier.
Den här piloten omfattar ett kapitel och är inriktad på kodning av barnmisshandel. Kapitlet innehåller fyra avsnitt och följt av en fallbeskrivning för praktisk tillämpning av inhämtad kunskap:
Tidsåtgången för hela modulen är beräknad till 1,5 timmar och utvärderas med stöd av en enkät.
Detta projekt är ett samarbete mellan kliniken för barn- och ungdomspsykiatri/psykoterapi vid universitetskliniken i Ulm, Tyskland, och Barnafrid, nationellt centrum för kunskap om våld mot barn vid Linköpings universitet.
Syftet med projektet är att ta itu med utmaningarna med att dokumentera och koda barnmisshandel och försummelse. För att göra det har vi utvecklat en digital utbildning som sammanfaller med den kommande implementeringen av International Classification of Diseases 11:e upplaga (ICD-11). Det uppdaterade ICD-systemet introducerar mer omfattande metoder för att registrera barnmisshandel. Det är därför ett lämpligt tillfälle för vårdpersonal att uppdatera sina kunskaper. Förbättrad dokumentation är avgörande, eftersom den hjälper till att identifiera och åtgärda brister i vården av barn utsatta för våld och deras familjer.
Under ledning av Prof. Dr. Andreas Jud är detta initiativ ett samarbete mellan kliniken för barn- och ungdomspsykiatri/psykoterapi vid universitetsklinikerna Ulm och Barnafrid, Sveriges nationellt kunskapscentrum med uppdrag att samla och sprida kunskap om våld och andra övergrepp mot barn.vid Linköpings universitet. I det tyska teamet ingår Prof. Dr. Andreas Jud, Dr. Ulrike Hoffmann, Prof. Dr. Miriam Rassenhofer, Teresa Walter, Dr. Anna Maier och Verena Sterz-Burdack. I Sverige är Prof. Dr. Laura Korhonen och Dr. Gabriel Otterman i framkant.
Detta projekt finansieras av Europeiska unionens DAPHNE-program (CERV-2022-DAPHNE-projektet TICANDAC, projektnummer 101096768).