Barnafrid arbetar för att alla barn i Sverige ska ha en fredad uppväxt fri från våld. En av de viktigaste förutsättningarna för det är att arbeta förebyggande och att barn som kan vara utsatta för våld upptäcks och får det stöd som de har rätt till.
En förutsättning för att screena för trauma är att ha kunskap kring trauma, traumasymtom och att en tydlig plan finns för att agera om ett barn uppvisar symtom. I toolboxen får du därför grundläggande kunskap kring trauma och vad du som yrkesverksam inom socialtjänsten kan göra om du möter ett barn som kan ha upplevt en svår händelse.
Ta del av informationen och kunskapen nedan genom text, filmer och föreläsningar!
Maria Johansson, socionom och utredare på Barnafrid och Anna Nelsson, socionom, psykoterapeut och utredare på Barnafrid, introducerar toolboxen och pratar om varför den har tagits fram, vad som är viktigt att tänka på vid screening och vilka förhoppningar som finns med toolboxen.
Poa Samuelberg, psykolog, psykoterapeut och utredare på Barnafrid, pratar om trauma, traumasymtom, insatser och krisstöd.
Brooks Keeshin, pediatriker och barnpsykiater vid University of Utah, pratar om hur man använder traumascreening i praktiken och vad forskningen kring barn och unga visar.
Anna Nelsson från Barnafrid och Helena Asplund Carlqvist, psykolog, pratar om framtagningen av toolboxen. Barnahus Dalarna delar med sig av sina erfarenheter av att använda toolboxen. Filmen innehåller även en frågestund.
Filmen demonstrerar hur du som yrkesverksam kan prata med ett barn som kan ha varit med om en traumatisk händelse.
Toolboxen är ett stöd för dig när du möter barn som kan ha varit med om trauman. Den innehåller bland annat traumakunskap, screeningformulär, samtalsguider och implementeringsstöd. Läs den här.