Bokpaketet för krisstöd består av en metodbok för behandlare och tre separata arbetsböcker för barn, ungdomar och omsorgspersoner. Materialet är framtaget för patienter där det nyligen har framkommit uppgifter om utsatthet för våld eller sexuella övergrepp. Materialet går även att använda för andra typer av kriser, även om delar av materialet handlar specifikt om våld och övergrepp och myndighetssamverkan.
Material riktar sig till yrkesverksamma med grundläggande barnpsykiatrisk kompetens. Utgångspunkten är att behandlare som utför denna typ av krisstöd behöver ha vissa traumakunskaper samt differentialdiagnostisk kompetens. Det krävs för att kunna göra de bedömningar och kliniska avvägningar som ingår i krisstödet. Det är av stor vikt att behandlare som avser att använda böckerna först tar del av metodboken för att få förståelse för hur böckerna är tänka att användas, och att metodpaketet betraktas som en helhet.
Denna bok riktar sig till föräldrar eller jourhem/familjehem, som deltar i krisstödskontakten tillsammans med ett barn eller en ungdom. Boken är mer textbaserad än böckerna för barn och ungdomar, och är tänkt både att användas under krisstödskontakt tillsammans med behandlare och att läsa hemma mellan sessioner. Den innehåller psykoedukation om hur traumahändelser påverkar barn och unga, om känslor och tankar, hur omsorgspersonen kan hjälpa barnet med att hantera symtom och reglera känslor, samt om omsorgspersonens egna krisreaktioner. En del handlar också specifikt om särskilda utmaningar som jourhemsföräldrar till utsatta barn står inför.
För att beställa boken, fyll i formuläret på denna sida.
För att få tillgång till boken i pdf, maila till barnafrid(at)liu.se. Ange din befattning och organisation i mailet.